Van Woustraat 141: KOLONIALE WAREN
Op de zijmuur aan de Van Woustraat 141, dus aan de Rustenburgerstraat, staat groot op de muur in een smalle schreefloze letter de naam van die Zaanse winkelketen. Een dikke honderd jaar geleden beginnen zij hier met een van hun eerste filialen in Amsterdam. En in die dagen is de concurrentie in de buurt groot, dus Albert moet er alles aan doen om de aandacht te trekken.
De schilder van de letters past de breedte hier en daar aan, zodat van de straat gezien alles overal even groot lijkt. En 'kruiden' links en 'waren' rechts spatieert hij krapper, zodat 'iers' netjes op de schoorsteen past. Onderaan maakt hij zich er makkelijker van af, door de letters net beneden de schacht te schilderen!
Loop over de Van Woustraat richting zuid, langs de al decennia oude verf en behang speciaalzaak De Ru op 143 - 145. Sla links af bij de Pieter Aertszstraat en loop oost richting Rustenburgerdwarsstraat. Kijk onderweg naar het mooie tegeltableau boven de ingang van nummer 106. Daar staat Openbare Voorbereidende School in een eigenwijze letter. Sla aan het eind van de straat rechts af, op de Tolstraat links en loop door naar Tolstraat 127.


Tolstraat 127 >>

<< home

historisch beeld en informatie: Stadsarchief, Amsterdam; Ton van der Tas
huidig beeld: Edd
wijk: Binnenstad, Oud Zuid, K25 Nieuwe Pijp, De Pijp